Kuulun Facebookissa muutamaan käsityöaiheiseen ryhmään ja lisäksi pariin lankojen/käsityötarvikkeiden/käsitöiden myyntiin keskittyvään ryhmään. Näissä ryhmissä on kyllä yleensä ihan kohtelias sävy, mutta on yksi sellainen kestoaihe, joka aina toisinaan pulpahtaa esiin, ja jossa vähintäänkin rivien välissä on ainakin muutamilla aika ikävä sävy.

Se aihe ei tietenkään ole mikään "järkevä", eikä edes se, onko neulominen neulomista vai kutomista* (eihän sekään nyt niin järkevää olisi, mutta eikös tuo ole sellainen klassikko-riidanaihe?). Ei, vaan Novita. (Ja tietty akryyli vai luonnonkuidut, mikä on paras puikkomerkki ja muutamia muita erimielisyyksiä)

AINA löytyy joku, joka ei ole vuosiin käyttänyt Novitan lankoja, kun ne on niin huonoja! Hän ei vaan voi mitenkään ymmärtää, miten joku todellakin käyttää Novitaa! Rivien välissä (jos ei suoraan kehtaa) annetaan ymmärtää, että Novitan lankoja käyttävät ihmiset ovat vähäjärkisiä, hölmöjä tai muuten vaan jotenkin b-luokan kansalaisia. Tämä tyyppi saa joukon samanlaisia kommentteja, aina löytyy myös samoin ajattelevia. Nämä en-käytä-Novitaa -ihmiset käyttävät vain ja ainoastaan laadukkaita lankoja.

(Sivuhuomautus: mä luulen, että jos Novitan langat olisi kalliimpia ja niitä myytäis vain pikkuputiikeissa, niin osa näistä Novitanvihaajista tykkäisi niistä kovastikin. Ja ehkä toi suomalaisuus on joillekin myös sellainen arvoa vähentävä juttu, kun tottahan ulkomainen on hienompaa! Enkä ymmärrä sitäkään, että haukutaan vaan jotain lankaa ottamatta huomioon ollenkaan hinta-laatusuhdetta.)

Sitten on muutama sellainen, jotka mielellään yhtyvät tähän Novitan haukkumiseen, hekään eivät koskaan ikinä käytä Novitaa, paitsi just siinä eilisessä ja kymmenessä edellisessä blogipostauksessa on tainnut 7 veljestä vilahtaa. Tai jotka inhoavat Novitaa, mutta rahat ei riitä muuhun. Sitten on niitä, jotka käyttävät Novitan lankoja, ja kehtaavat sen myös kertoa ja Novitaa puolustaa.

Ja tästähän saadaan aikaan varsin pistävän sävyinen keskusteluketju ihan helposti.

Oikeasti. MITÄ IHMEEN VÄLIÄ sillä on kenellekään muulle, millä langalla joku toinen neuloo? En tarkoita, etteikö saisi mielipiteitä vaihtaa. Totta kai saa hehkuttaa, että nyt löytyi ihana lanka tai langanvalmistaja! Totta kai saa purnata, että ärsyttää, kun lanka ei vastannut odotuksia. Totta kai saa kysellä mistä muut tykkää, mitä lankaa joku voisi suositella tai onko muilla ollut kurjia kokemuksia. Ja saahan sen sanoa, että ei tykkää Novitasta, tai Dropsista, Norosta, Debbie Blissistä, Coatsista tai Sandnesgarnista. Mutta sitä mä en vaan mitenkään ymmärrä, että miten ihmeessä lytätään toinen IHMINEN sen takia, mistä langasta hän sattuu tykkäämään.

Eikö voitais vaan todeta, että meillä on erilaiset maut ja sillä siisti? Että okei, sä tykkäät Rowanista, mä tykkään Novitasta. Eikö neulomisen ja virkkaamisen pitäisi olla kiva ja rentouttava harrastus, eikä kilpailua siitä, kenellä on varaa ja halua hankkia kalleimmat langat ja puikot?

Sovitaanko, että kunnioitetaan toisen mielipidettä? Kerrotaan se oma mielipide asiallisesti, eikä anneta toisen ymmärtää, että hänen mielipiteensä on väärä, koska se ei ole. Se on mielipide, ja jokaisella on siihen oikeus. Piste.

Ja sanotaan nyt vielä lopuksi, että vaikka nyt tästä aiheesta tässä vaahtosinkin, niin enimmäkseen noissa käsityöryhmissä on tosi hyvä henki. Tarjolla on vertaistukea, neuvoja, ohjeita ja kaikkea sitä, mitä samanhenkisiltä ihmisiltä voi parhaimmillaan saada. Suosittelen! :)

 

* se on neulomista. Puikoilla neulotaan. Kangaspuilla kudotaan. Ja neulalla ei neulota, vaan ommellaan. Eikös tämä asia ole nyt kaikille selvä? ;)

Ja siis eihän näitä Novitan ja Novitaa käyttävien ihmisten vihaajia niin kauheasti ole, ja monet Novita-vihaajat osaa myös ilmaista mielipiteensä korrektisti. Ottaa vaan päähän ne muutamat tapaukset, joilla ei ole tapoja.

Ja kun kaikkia kuitenkin kiinnostaa, kerron oman mielipiteeni. Novita on suomalainen (siis yritys on suomalainen, tiedän kyllä, että lankojen valmistuksesta vain pieni osa tapahtuu Suomessa) ja kannatan täydestä sydämestäni kotimaisten tuotteiden tukemista. Itse käytän jonkin verran Novitan lankoja, koska Novita on helposti saatavilla ja hinta-laatu-suhde on mun mielestä ihan hyvä. Käytän myös paljon muiden valmistajien lankoja, Garnstudion nyt varsinkin, kun Dropsit on niin usein alessa. Mulla ei oikeasti ole varaa ostaa kalliita lankoja, ja mun budjetissa viiden euron kerä alkaa olla jo tarkan mietinnän takana. En siis vihaa Novitaa, jos en nyt varsinaisesti rakastakaan.