Palmikkopolvisukkien ohje

pahoittelen, jos ohje on sekava. Kannattaa kysyä :) Palmikon ruutupiirros ainakin on sekava, mutta toivottavasti siitäkin saa selvän...

Itse olen tehnyt nämä sukat Nallesta, 3mm puikoilla ja oman jalkani koko on 36. Ohje on kirjoitettu omien sukkieni mukaan, mutta yritin kirjoittaa niin, että samalla ohjeella saisi helposti erikokoiset sukat. Kannattaa kuitenkin välillä kokeilla sukkaa jalkaan, jos mahdollista. Esim. pohkeissa levennykset saattaa joutua tekemään useammin/harvemmin riippuen jalasta.

Sukat aloitetaan kärjestä. Itse olen neulonut tämän ohjeen mukaan. Kun silmukoita on puikoilla riittävä määrä, neulo vielä yksi kerros oikeaa ja sitten aloita palmikko. Oikean jalan sukkaan palmikko tulee kolmannelle puikolle seuraavasti: neulo, kunnes puikolla on 9s jäljellä, neulo palmikkoa ruutupiirroksen mukaisesti seuraavat 8 s ja vielä loppuun 1s oikein. Vasemman jalan sukkaan palmikko tulee toiselle puikolle seuraavasti: neulo 1s oikein, seuraavat 8s palmikkoa ja loput silmukat oikein.

Kaikki sujuu ihan samalla lailla kuin muutenkin kärjestä aloitettavissa sukissa, mutta kun olet neulonut kantalapun ja nostanut sen reunasta silmukat, toimi seuraavasti:
- palmikko menee koko ajan kaavion mukaan
- oikean jalan sukassa kavennukset ja palmikon siirto näin:
1. krs: ilman kavennuksia tai lisäyksiä.
2. krs: kavennus 1. puikon 2. ja 3. viimeinen silmukka takareunoista oikein yhteen ja 4. puikon 2. ja 3. s oikein yhteen.
3. krs: neulo oikein, kunnes 3. puikolla on jäljellä 12s, neulo seuraava silmukka sekä etu-, että takareunasta, neulo 2o, palmikko, 1o, kavenna 4.puikon 2. ja 3. silmukka oikein yhteen.
Toista kerroksia 1, 2 ja 3 riittävän monta kertaa, kunnes 1. puikolla on oikea määrä silmukoita (siis se, mitä sinulla pitäisi jokaisella puikolla olla). Tässä vaiheessa 3. puikolla on aika paljon silmukoita, kun taas 4. puikolla niitä on tosi vähän. Neulo vielä kerroksia 1,1, ja 3, kunnes palmikko on siirtynyt keskelle säärtä (kannattaa siis kokeilla sukkaa jalkaan).
- vasemman jalan sukassa kavennukset ja palmikon siirto näin:
1.krs ilman kavennuksia tai lisäyksiä.
2. krs: kavennus 1. puikon 2. ja 3. viimeinen silmukka takareunoista oikein yhteen ja 4. puikon 2. ja 3. s oikein yhteen.
3.krs: neulo oikein, kunnes 1. puikolla on jäljellä 3s, neulo seuraavat 2 silmukkaa takareunoista oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. puikolla palmikko kaavion mukaan ja palmikon jälkeen vielä 1s oikein. Neulo sitten seuraava silmukka sekä etu-, että takareunastaan. Neulo loput silmukat oikein.
Toista kerroksia 1, 2 ja 3 riittävän monta kertaa, kunnes 3. puikolla on oikea määrä silmukoita (siis se, mitä sinulla pitäisi jokaisella puikolla olla). Tässä vaiheessa 2. puikolla on aika paljon silmukoita, kun taas 1. puikolla niitä on tosi vähän. Neulo vielä kerroksia 1,1, ja 3, kunnes palmikko on siirtynyt keskelle säärtä (kannattaa siis kokeilla sukkaa jalkaan).

Nyt merkitse silmukkamerkeillä 1. ja 2. puikon väli (oikeassa sukassa), ja 3. ja 4. puikon väli (vasemmassa sukassa). Siirtele silmukoita puikoilla niin, ettei palmikko hajoa kahdelle puikolle ja jokaisella puikolla on yhtä monta silmukkaa (näin on helpompi neuloa jatkoa).

Jatka sileän oikein ja palmikon neulomista, mutta tee levennykset joka kolmannella kerralla kun teet palmikossa sen rivin, missä oikein neulotut silmukkajonot menevät ristiin.  Tee levennykset silmukkamerkkien kohdalla yhden silmukan päässä merkistä merkin molemmin puolin (eli tulee 2s lisää) ja palmikon molemmin puolin 2s päässä palmikosta (tulee toiset 2s lisää). Eli levennät yhteensä 4s 18krs välein. Itse teen levennykset neulomalla silmukan sekä etu-, että takareunastaan. (Kokeile välillä sukkaa jalkaan, jos voit. Saatat joutua tekemään levennykset useammin tai harvemmin, riippuen jalan muodosta!)

Jatka näin niin kauan, kunnes varsi on riittävä pitkä. Lopeta palmikko sellaiseen kohtaan, missä olet neulonut palmikonkiertojen jälkeen 2 kerrosta. Neulo 1krs oikeaa ja sitten 5krs (tai minkä verran haluat) 2o2n-joustinta. Päätä silmukat joustinta neuloen väljästi, jotta reunasta tulisi joustava.

Palmikon ruutupiirros (lue alhaalta ylöspäin ja oikealta vasemmalle)
1292789.jpg

x = nurja silmukka
I = oikea silmukka
<<<< = nosta kaksi silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo 1s nurin ja sitten apupuikolla olevat oikein
>>>> = nosta yksi silmukka apupuikolle työn taakse, neulo 2s oikein ja sitten apupuikolla oleva nurin
//////// =  nosta 2s apupuikolle työn eteen, neulo 2s oikein ja sitten apupuikolla olevat oikein.

Tässä vielä kuva valmiista sukasta.

1271320.jpg