Mulla on ollut viime viikkoina hirveä hinku virkata. Eikä edes mitään hienoja pitsejä tms, vaan ihan pelkkiä kiinteitä silmukoita. Käykö muille koskaan niin, että tekee kamalasti virkata kiinteitä tai neuloa pelkkää sileää tai ainaoikeaa?

Virkkailun tuloksena on syntynyt jo yksi pikkuruinen vauvanpeitto. Peitto jäi kovin pieneksi (n. 50*65cm), koska lankaa ei nyt vaan sattunut olemaan enempää. Mutta sitten ajattelin, että olkoon, tuohan voisi olla vaikka vaunuissa peittona tai turvakaukalon kanssa käytössä.

IMG_4029.jpg

(Enpä sitten tullut taas katsoneeksi, että peitto mokoma on ihan kiemuralla kuvassa. Höh)

Tämä on ihan omasta päästä fiiliksen mukaan virkkailtu. Lanka on Red Heart Eco-Cotton Blend, joka on siis pääosin kierrätyspuuvillaa. Aika paksua ja "kovaa" lankaa on, joten siksi laitoin peiton takapuolelle vanhasta vauvanlakanasta vuorikankaan, voi sitten käyttää tarvittaessa vauvan ihoakin vasten.

Ostin tuota lankaa joskus jostain alennusmyynnistä ihan pilkkahintaan kerän sinistä ja kerän vihreää. Myöhemmin totesin, että kahdesta kerästä ei oikein saa mitään aikaiseksi, ja jossain lankatilauksessa Tapion kaupasta tilasin vielä yhden vihreän kerän. Olisi kannattanut tilata kaksi.

Tosiaan aloin ihan summamutikassa vaan virkkailla niitä kiinteitä silmukoita, kun kerran teki kovasti mieli. Sinisen raidan kohdalla alkoi tehdä mieli tehdä jotain muutakin, ja muutaman kokeilun jälkeen päädyin siihen, että teen peiton keskelle sydämen, että tulee edes vähän jotain ideaa. Tuo sydän on erikseen virkattu ja sitten ommeltu paikalleen.

Jos joku miettii, miten sen tein, niin näin:

IMG_3950.jpg

Ensin siis virkkasin peittoon sydäntä varten kolon. Ja vaikka laskin silmukat pariin otteeseen, onnistuin silti tekemään kolon vinoon, eikä sydän ole ihan keskellä peittoa. No, päätin, että se olkoon persoonallinen yksityiskohta :D

Eli kun tuli sydämen kärjen kohta, aloin kaventaa aina sydänreunassa yhden silmukan joka toinen kerros. Puolikkaat on tietystikin virkattu erikseen, ja lopetin siinä vaiheessa, kun ajattelin, että voisi olla sydämen levein kohta.

IMG_3952.jpg

Seuraavaksi virkkasin sydämen. Mulla ei tosiaan ollut mitään ohjetta, vaan ihan omasta päästä tuon tein. Ensin tein tuon keskellä olevan kukkaympyrän (vai onko se tähti? Joku tuommoinen kuitenkin) ja sitten ihan vapaavirkkauksella virkkailin läpsykän sydämen malliseksi. Muistaakseni niin, että kerros tai pari ympyrän ympärille kiinteitä silmukoita (muutama silmukka lisäten sopivissa väleissä), sitten sydämen kärki, eli virkkasin edes takaisin suunnilleen puolikasta sydämestä, kärjessä lisäten aina pari silmukkaa. Vähän voi joutua tällaisella omasta päästä virkkailu  -metodilla purkamaan, mutta toisaalta venyttelykin tekee ihmeitä. Lopuksi virkkasin sydämen yläosan, muotoa tuli kivasti pylväistä ja puolipylväistä. Ainut haaste oli saada sydämestä jokseenkin symmetrinen. Ja kuten huomaatte, valmiina ei ole kovin tasainen sydän, mutta hyvin sen sai peittoon muotoiltua. Ja tietysti koko ajan virkkaillessa sovittelin sitä peitossa olevaan koloon, jotta tulisi suunnilleen oikean kokoinen.

IMG_3951.jpg

Asettelin valmiin sydämen sitä varten olevaan koloon ja ompelin kiinni. Sitten virkkasin taas ympäröivää osuutta, vähän väliä sovitellen, jotta sain peiton ja sydämen sopimaan toisiinsa. Sydämen yläosan koloseen virkkasin ihan pienen kolmion vihreällä, vaikka jälkikäteen ajattelin, että olisihan sen varmasti saanut tehtyä ilman erillistä lappustakin.

Sitten vaan ompelin loput sydämestä kiinni peittoon ja jatkoin virkkailua eteenpäin. Lopuksi virkkasin lopuilla langoilla pari kerrosta kiinteitä silmukoita peiton ympäri. Ihan sattumalta langat riitti justiinsa, viimeisen kerroksen loputtua jäljelle jäi ehkä parinkymmenen sentin pätkä.

Ja tosiaan, koska musta tuo lanka on vähän turhan raakaa vastasyntyneen herkälle iholle, ompelin vielä peiton taustalle vanhasta vauvanlakanasta taustakankaan.

Tykkään kyllä kovasti, vaikka peitosta tulikin pieni eikä sydän ole ihan keskellä. Mä olen neulonut/virkannut molemmille kummilapsilleni vauvanpeitot, joten tämä menee nyt lahjalaatikkoon, ja jos tässä joskus vielä kummiksi päädyn, niin on sitten vauvaselle jo peitto valmiina.

IMG_4028.jpg

Vauvan peitto

koko: n. 50*65cm

lanka: Red heart Eco-Cotton Blend, 300g

koukku: 6mm

malli: omasta päästä :)